Utflykt till Sigulda med Turaida museumreservatet

minst 5 timmar med körtid från/till Rīga, avstånd 6 mil
Området kallas för Livlands Schweiz och redan på 1800-talet kom här att iordningställas “Alp-leder” och rastplatser. Gauja flodens dal här är som djupast – mera än 85m.
Hela Lettland är ur geologisk synvinkel ett enda naturmuseum från Devonperioden. Det finns på många ställen väl synliga och även fysiskt beröringsbaraformationer, mer än 300 miljoner år gamla bergarter. Gūtmaņgrotta är en av dem, dessutom Baltikums största.

På det nästan 42 hektar stora Turaida museumreservatets territorium finns arkeologiska, kulturella och konstnärliga minnesmärken som berättar om händelser under en period på 1000 år. Turaidas medeltida (1214-1566) slottsruiner där även svensk historia finns närvarande i den omfattande utställningen. Från slottstornet har man en oförglömlig utsikt över Gaujas floddal. Inte långt från ingången till museet ligger lämningarna efter Turaidas gods, med en verksam smedja och utställningar om jordbruk, träsnideri. Vi ser även Turaidas Ros legendariska grav. Hon dog hellre än gav upp sin dygd. I närheten av borgen ligger Turaidas kyrka (1750) som är en av Lettlands äldsta träkyrkor. Bakom kyrkan ligger Dainu kalns (Folkvisornas kulle) med 26 skulpturer som hyllar Krišjānis Barons gärning.
Här är det vackert året runt, men som vackrast är det under gyllene höstens färger och när häggen har börjat blomma då Gauja dalen är fylld med den berusande och bittra doften och näktergals rungande spaljé.

Enastående utsikt över Gaujadalen från Baltikums enda linbana. Sigulda bjuder på en sällsynt chans att uppleva en bobfjärd i världsklass till rimligt pris. På sommaren används en långsammare uppblåsbar farkost. Den enda i Baltikum för besökare tillgängliga bärnstensvärkstaden där bärnstensslipare i tredje generation visar hur den nationella ädelstenen slipas och låter besökare själva få prova på konsten.
Kostnader beror på intressen därför pris för inträde på Turaida museumreservatet, tur med linbanan, medeltida slott i Sigulda är inte inkluderat i priset för guidning.

Det händer i Sigulda.
`Grammy` pristagaren, kammarorkestern `Kremerata Baltica` och dess ledare, den världsberömde violinisten Gidons Krēmers (född i Riga) varje sommar bjuder på en unik musikupplevelse framförd av Baltikums unga musiker.
Världscuppens deltävling i rodel.

S!IGULDA HÄNFÖR

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: