Gaujas nationalpark

Natursköna och kulturrika Vidzeme. En del av Livland

Vidzeme (Livland) i nord-östliga delen har det mest skiftande landskap, mjukt böljande kullar och djupa dalar med både lång kust och skog samt myrar. Regionen har anknytning till den lettiska nationella väckelsen – här föddes sångfestivaltraditionen och härifrån kommer både den lettiska flaggan och nationalsången. Just i Vidzeme lade man grunden för det lettiska skriftspråket.

Gaujas nationalpark
Den första nationalpark i Lettland – Gaujas nationalpark grundades i 1973. Parkens territorium upptar 91 745 hektar. Dess mest anmärkningsvärda del är Gaujas dalgång som utformats för mer än 300 miljoner år sedan. Sin nuvarande utformning fick den för ca. 12 000 år sedan då inlandsisen drog med sig avlagringar och smältvatten.

I nationalparken finns en mängd besöksvärda objekt – Sigulda och Turaida slott, Dainu kalns (Folkvisornas kulle), Gūtmaņgrotta, linbana, Aerodium – den vertikala vindtunnel, färjan över Gauja floden vid Līgatne, naturstigarna i Līgatne med möjlighet att se vilda djur, Līgatnes sovjettidens hemliga bunker, Āraiši sjöslott, Ērgļu klippor vid floden Gauja utanför Cēsis stad. Tillsammans med de historiskt värdefulla objekten kommer antalet av kulturminnemärken upp i över 500. Det är den största koncentrationen av fornlämningar på så liten areal som finns i Lettland. Så det är många möjligheter för besök att välja mellan.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: